VÅRRESA 9 MAJ 2018

 

          

          

                             

             

             

           

            

     

    


 Vårresa 10 maj 2017


 Morgonen den 10 maj 2017 äntrades vår buss med Göran Grimmark vid ratten uppe vid glaskupolen A6. Vi var 34 förväntansfulla medlemmar !

 Färden gick söderut på rv 30 för vidare färd mot Nydala kloster. Här intogs det medförda fikat i det kalla majvädret samtidigt som solen bröt igenom molnen och värmde. Några av medlemmarna  intog sitt fika i   den       öppna klosterkyrkan i en behagligare temperatur.

 Efter rasten körde Göran mot Moheda Golfrestaurang, där lunchen skulle intas. Vi serverades antingen raggmunk med fläsk eller fläsk med löksås och potatis. De flesta valde raggmunk, som var tillagade    gammaldags sätt utan mjölk och mjöl. Riktigt läckert och rikligt !!! Efter detta kaffe med kaka. Högt betyg för måltiden !

Efter lunchrasten så fortsatte färden till och förbi Rydaholm med mål Rydaholms bil, leksaks och musikmuseum. Vi togs om hand av innehavaren som var vår guide och ledsagare ett par timmar.
Han var själv värd hela entréavgiften med sina medryckande historier och anekdoter. Bilarna som förevisades var helt fantastiska !!! Bland annat flera RR, Ferrari, Aston Martin, Bentley, Porsche och andra bilar. Det kan nämnas att en Bentley, inköpt i England för många år sedan för 210.000 kronor, hade ägaren för några år sedan blivit bjuden 10.000.000 kronor för. Frun hade tyckt att de skulle behålla bilen för "det var ju den bästa bilen att åka i" , därför fanns den kvar.

Efter bilarna gick vi en trappa upp för att lyssna på musik. Här förevisades en hel del självspelande musikanläggningar, modell "mycket äldre". En mycket imponerande samling av självspelande och gamla anläggningar förevisades.

Vi fick sedan själva gå omkring i museets olika utrymmen för att insupa allt fint som fanns. Det är svårt att förstå hur innehavaren under sin snart 79- åriga levnad har hunnit och kunnat införskaffa allt som fanns där. Det fanns så mycket mer än som har beskrivits på de här raderna ska ni veta !!!

Resan avslutades med kaffe och fralla i Apladalen och sedan färd hemåt på gamla E4 !!

Såvitt jag kan bedöma var det här en synnerligen lyckad resa med ett fantastiskt resmål, som jag också uppfattade "gick hem" hos resenärerna. Ett stort och varmt tack till Göran och Bengt som åter har lyckats att glädja oss !!! Tack också till Göran G som rattade bussen på ett lugnt och säkert sätt !

Vid pennan Bruno
Foto Monika A

 


 

 

 


 

Vårresa  onsdag 11 maj 2016


Årets vårresa med start vid Pyramiden A 6 08.00. Vårt delmål Ekenässjön. Vid landsvägen mötte dagens guide Karleric Eiderbrant. Han visade oss till Industri- och musikmuseét, där han delade vårt sällskap i 3 grupper och lämnade över till de lokala guiderna. Förmiddagen bjöd på industri- och musiknostalgi av högsta klass. Härlig fika och samvaro. 30-minuters resa och lunch på Östanå Värdshus. Bussresa genom småländska landskapet med stenmurar av stora format. Besök i Skirö: Frenillas bod och Skirö kyrka. Kort uppehåll i f.d. Sjöarps pensionat och fortsatt resa till Ekebogården, Ekenässjön. Information om senior- och äldreboende samt eftermiddagsfika, arrangör Eilon Johansson. Efter en lång men intressant dag åter Jkpg 18.30. Tack till Er alla, vi var totalt 48 personer inklusive vår utmärkte chaufför Göran Grimmark.

 

 

 

Text och foto: Bengt Hultqvist


 

VÅRRESA 2015

Onsdag 13 maj 2015
Årets vårresa startade som vanligt vid Pyramiden A 6 dock redan 07.30. Vi körde E 4 söderut vidare Rv 40 till Göteborg. I Göteborg fortsatte vi på Götaälvs södra sida fram till Älvsborgsbron. Vidare över Älvsborgsbron till Hisingen, västerut förbi oljehamnarna och Volvo Torslanda fram till färjeläget Varholmen. Färja till Hönö hamn vidare till Öckerö Hembygdsgård. I Hembygdsgårdens samlingssal var det uppdukat med äkta Hönökaka bakad på Hembygdsgården. Guiden Åke Gustavsson berättade om Hembygdsgården. Därefter följde vandring på egen hand. Guidad busstur Öckerö, Hönö och Fotö. Välsmakande lunch på Nimbus. Planerad shoppingrunda i Hönö hamn blev inställd på grund av regn. Återresa via Hisingen, Älvsborgsbron, Högsbo, Slottsskogen, Änggården, Guldheden fram till Korsvägen. Vidare mot Rv 40 och slutstation Jönköping. Vi följde tidtabellen. Under bussresan fanns det möjlighet till "hjärngnuggning" via utdelade A 4 blad.
Tack till Er alla, vi var totalt 64 personer inklusive vår utmärkte chaufför Göran Grimmark.

 
Med vänlig hälsning Bengt

DSC04887 (640x480)

DSC04936 (640x480)

DSC04903 (640x480)

DSC04906 (640x480)

 

 

 

 

 DSC04941 (640x480)

 

DSC04955 (640x480)

 

 


VÅRRESA 2014

Onsdagen 2014-05-14 kl 06.57 visade termometern i Hovslätt + 7,5 grader. 2,5 grader varmare än 2013-05-15. Molnen skymde solen. Då jag och Göran Nilsson kom till p-platsen vid pyramiden A 6 fanns bussen redan på plats och resenärerna var på väg in i bussen. Resan påbörjades vid utsatt tid och färden gick via motorvägen norrut till Huskvarna. Vid Huskvarna norra valde vår chaufför Göran Grimmark att köra g:a riksettan genom den vackra Skärstad dalen fram till Gyllene Uttern. Färden gick sedan vidare mot Tranås. Stig Rickemark tog över guidningen och berättade allteftersom vi passerade byar och orter utmed Tranåsvägen. Vårt medhavda kaffe intogs vid den relativt nya rastplatsen med fin utsikt över Tranås. Färden gick sedan vidare via Boxholm till Malexander. Vid hembygdsgården i Malexander möttes vi av entusiastiska guider som tog oss med ett stycke bakåt i tiden. Vi intog nya kunskaper samtidigt som vi njöt av solen och den fina utsikten över Sommen. Ett besök i kyrkan med ytterligare ”kunskapspåfyllning” därefter följde en god lunch på restaurang ”Fem rum och kök”.
Malexander för ju oss f.d. polisanställda till den 28 maj 1999 då polismännen Olle Borén och Robert Karlström sköts till döds på nära håll av en trio som kort dessförinnan rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa. F.d. närpolischefen i Mjölby, Kennet Nilsson, hade kontaktats av Göran Nilsson. Kenneth berättade om händelsen. Han berörde även arbetet med stöd och debrifing efter den hemska händelsen. Vi besökte även platsen där polismännen sköts. Efter besöket i Malexander fortsatte vår resa mot Eksjö samtidigt som våra tankar snurrade runt morden av våra arbetskollegor.
Vid ankomsten till Eksjö Camping möttes vi av f.d. polismästare Claes-Göran Roos som hälsade oss välkomna till eftermiddagskaffet. Claes-Göran berättade att campingen drivs sedan 1982 av den ideella föreningen Kom Till Festen. Campingen har stegvis förbättrats och byggts ut. I dag finns ca 120 ”tomter” + stugor. Resan fortsatte sedan mot Jönköping dit vi anlände 17.00. Något senare än planerat.

 ”Arrangörerna” Göran Nilsson och Bengt Hultqvist

IMG_2641 (640x480)

IMG_2646 (640x480)

IMG_2652 (640x480)

IMG_2685 (640x480)

IMG_2706 (640x480)

IMG_2713 (640x480)

 

Vårresa med Polispensionärerna
15 maj 2013

Onsdagen 2013-05-15 kl. 06.00 visade termometern i Hovslätt +5 grader. Klockan 08.00 startade årets vårresa från ”Pyramiden”, A 6. Efter ett kort stopp i Mullsjö anlände vi till Naturum på östra sidan av Hornborgasjön. Vi var nu 46 deltagare plus bussförare. Temperaturen hade stigit något men vinden var kall och regnet hängde i luften. Trots vädret vandrade vi ut mot Naturum och Utsikten där det efterlängtade och medhavda kaffet intogs. Intresserade deltagare hämtade information bl. a genom film inspelad vid Hornborgasjön. Uppmärksamma ”fågelskådare” såg två fiskgjusar som jagade efter byte. Mindre fåglar försökte störa och avleda deras jakt.

En kort bussresa till Brunsbo gästgiveri där lunchen väntade. Två rätter erbjöds: fiskgryta alternativt fläskytterfilé. Flera av deltagarna passade på att utöka brödförrådet genom att köpa mede sig nybakat bröd. Med mätta magar satte vi oss i bussen med målet Varnhems klosterkyrka. I Klosterkyrkan mötte en inspirerad och kunnig guide. Behållningen av guidens kunskap blev begränsad då akustiken i kyrkan ”svalde” många ord. Efter historielektionen följde en härlig fikastund i Klostergårdens café. Solens strålar värmde oss och det var svårt att bryta upp för hemresa. Under hemresan kunde det erfarne jägaren Rune Nyqvist med sina skarpa ögon varna bussföraren för en älgko som passade på att springa över vägen. Något försenade anlände vi ”Pyramiden” A 6. Vi kunde konstatera att vi haft en fin dag med god gemenskap. Vi är privilegierade!

Bengt Hultqvist

IMG_3480IMG_3482

 

IMG_3491IMG_3496

 

 


 

 

 

Vårresa med Polispensionärerna 2012


Några bilder tagna av N-G Ohlsson från vårresan till Naturum,Värnamo - Vandalorum - Skillingehus, Skillingaryd.

image002image004

Bussen har startat mot "Vårutflykten" 2012          Kafferast - Göran Nilsson som planerat utflykten.

                                                                 Tack för fina bilder Nils-Gunnar Ohlsson/olle


  

Foton från VÅRRESA FREDAGEN DEN 15 MAJ 2009
Hjo - Karlsborg - Forsvik

Sunne Rösstånga Vårresa 042

 Kunnig och bra guide möter upp i Karlsborg och berättar om Karlsborgs fästning

 

Sunne Rösstånga Vårresa 045

 

Vår trogne busschaufför i samspråk med Marian och Weimar efter en utmärkt måltid i Karlsborg

Sunne Rösstånga Vårresa 049

 

Slussarna i Forsvik, polispensionärerna på väg till det efterlängtade eftermiddagskaffet.

 

                       Karlsborgs fästning

Tack för en trevlig och innehållsrik vårresa med trevliga polispensionärer, god mat, gott kaffe, bra guider, fint väder vad mer kan man önska sig. Ett stort tack till Göran Nilsson för planering och genomförande
/olle


BLOMSTERRESA MÅNDAGEN DEN 5 MAJ 2008

Foto från blomsterresa till Fagerås och Ambjörnarp

image012

 

image014

image016

 

image018

 

 

 

image020

 

image022