LUNCHER    

 

Lunchträff  2 februari 2018

Att växa upp på 1950 - 1960-talet.

Bostadsområdet Norrängen väster om Grännavägen ritades och byggdes i början av 1950-talet.. I folkmun kallades området Korea. Här växte dagens gäst Mats Werning upp.

Mats berättade om området, alla barn som fanns där och dåtidens fritidsledare som var mammorna i området. De flesta boende jobbade på Huskvarna AB,

Huskvarna Borstfabrik och Junex. Mats tog oss med i en verklig nostalgitripp. Vi församlade kunde verkligen känna igen oss även om vi inte vuxit upp på Norrängen.

Ju äldre Mats blev ju större blev upptäcktsområdet. Inte bara Huskvarna utforskades. Även Jönköping och Mats nuvarande hemort Hovslätt. Stort tack till Mats för en härlig ”resa”.

Vid datorn Bengt

 

 

 

 


Lunchträff fredagen den 3 november 2017

 

Dagens gäst: Staffan Magnusson, biodlare och f d yrkeslärare på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.

Lyssnare: ca 30 medlemmar.

Tänk att vara bidrottning och para sig en gång och sedan spara sperman i fem år och lägga 3000 ägg per dag under hela sommaren. Och hela tiden bli ompysslad av sina arbetsbin. Staffan Magnusson berättade för oss om det fantastiska liv, som bina lever i sina kupor. Han har tidigare haft biodling i stor skala, men nu har han några kupor i närheten av bostaden på Gräshagen. Hans kupor ser annorlunda ut än vad vi är vana att se. De påminner om ett tråg och har ingen ram, där bina bygger sina vaxkakor. Istället har de en list med fasade kanter i taket på kupan och därifrån bygger de sina vaxkakor. De är så fantastiska i sin konstruktion, så man blir helt förundrad hur de små bina, i mörker, kan bygga dessa små sexkantiga utrymmen. De byggs under våren av vaxfjäll, som bina producerar och som de plockar av varandra.

På sommaren är det stor aktivitet bland arbetsbina. De ska sköta drottningen och drönarna och de ska samla in pollen och nektar. De kan flyga ett par kilometer och de får göra många vändor för att få ihop något gram honung. För att få ihop en burk honung på 700 gram så har bina gjort ungefär 10 miljoner besök hos blommor och växter. Ett samhälle ger mellan 30 och 50 kilo honung, men denna sommar var kall och gav bara 15 kilo.

I ett bisamhälle finns mellan 10 000 och 50 000 arbetsbin. De lever några veckor och de arbetar faktiskt ihjäl sig. Så finns det 500 till 2000 drönare vars enda uppgift är att befrukta drottningen. Inför vintern biter arbetsbina ihjäl drönarna. Och så finns drottningen, som lever ca 5 år.

Som tack för en trevlig föreläsning överlämnade Bengt en bukett rosor. Och Bengt fick en bukett av vår ordförande för allt jobb han och Göran Nilsson lägger ner på lunchmötena och promenaderna. Göran var inte på plats, så Bengt fick i uppdrag att åka förbi……

Text och bild: Ingrid Grubbström

 

 

 

 


 

Lunchträff fredagen den 6 oktober 2017

 

Dagens gäst: Rolf Jonsson, medlem i Rosenlunds herrgårds vänner, f d skadereglerare på Trygg-Hansa, f d ordförande i Vätterhem och fritidspolitiker i tidigare Folkpartiet.

Lyssnare: 35 medlemma

Tänk vad människors engagemang kan åstadkomma! För ca 8 år sedan bildades en interimsstyrelse i föreningen Rosenlunds herrgårds vänner. Då hade diskussionerna pågått en tid om vad man skulle göra med Herrgården. Sedan den köptes av kommunen 1936 hade den varit bostad, ungdomsgård och folkhögskola. Kanske skulle Högskolan ta över den och hyra ut den till gästföreläsare eller kanske skulle den säljas privat. Och de politiska blocken bytte åsikt flera gånger. Vännerna ville hela tiden att Herrgården skulle vara tillgänglig för allmänheten och så blev beslutet till slut. Herrgården restaureras för att på dagtid bli en kurs- och konferensgård för Jönköpings kommun och på kvällstid och helger vara tillgänglig för kommunens föreningsliv. Ombyggnaden invändigt skulle få kosta 12,5 miljoner men blev lite dyrare. Invigningen var 2017. Nu väntar en fortsättning. Stallet, där polisens hästar fanns till fram på 50-talet, ska inrymma en restaurang med uteservering, plantshop och växthus. Planerna är också att iordningställa en del av herrgårdsparken från slutet av 1700-talet. Allt detta hoppas man ska vara klart till sommaren 2018 för då kommer en världskonferens om rosor att hållas i Köpenhamn och deltagare ska bussas hit för att besöka vårt Rosarium med dess 500 olika arter.

Herrgården har en gammal historia och det var juristen vid Göta Hovrätt, Gustaf Mauritz Posse, som byggde herrgården. Den stod klar 1788. Från baksidan av herrgården och ner till Vättern lät han anlägg en park med gångar och dammar. Man har geo scannat området och har idag en bra bild av hur parken såg ut. Posse utvecklade ett mönsterjordbruk och hade ett 50-tal anställda. Hans intresse för jordbrukets drift gjorde att han blev ledamot i Jönköpings läns hushållningssällskap.

Text och bild: Ingrid Grubbström

 

 

 


 

Lunchträff fredagen den 1 september 2017

 

Dagens gäster: Daniel Larsson tillsammans med Anna-Lena Ståhle

Lunchträffen den 1 september 2017 besöktes av 36 medlemmar. Dagens lunch, köttfärslimpa med god sås samt en alternativrätt. Den intogs som vanligt med god aptit och trevlig samvaro.  Undertecknad informerade och hälsade dagens gäster välkomna. Anna-Lena som bl.a. varit god man för Daniel berättade bl.a. att Daniel var en försiktig och misstänksam pojke då de träffades. Därefter berättade Daniel om sin ”resa” från Afghanistan till Sverige. Daniel blev tidigt föräldralös och växte upp i sin farbrors familj. Så småningom bestämde Daniel att han skulle ta sig till Europa. En resa fågelvägen på ca 450 mil. Resan gick via Iran, Turkiet, Grekland genom Europa och till Sverige. Kom först till Malmö och sedan till Jönköping. Läste in årskurs 9 och sedan 3 år på gymnasiet. Anställning bl.a. på ”fläkten”.

Fick erbjudande att börja arbeta med ensamkommande flyktingar inom Jönköpings Kommun.

Idag har han fast anställning inom kommunen, körkort, bil och ägare till sin lägenhet.

Vi som var där lyssnade med spänning till hans ”resa” och kunde i korthet konstatera ”vilken kille”. Vi önskar Daniel lycka till i framtiden och tackar hans ”svenska” föräldrar Anna-Lena och Lars för deras insats för en flykting.

 

Text och bild/Bengt

 

 

 


 

 

Lunchträff fredagen den 5 maj 2017

 

Tänk att ha en provanställning som volontär på Jönköpings-Posten i 50 år. Det var just det som Yvonne Teifel berättade om på fredagens lunch. Hon var enda kvinnan på redaktionen bland 55-åriga män. Själv var hon 19. Efter två månader som volontär låg det ett brev från chefen på bordet. Där stod det att han var nöjd med hennes artiklar och därmed fortsatte anställningen. Tidningen hade länge haft en religiös inriktning, men synden började göra sig påmind i Jönköping. På Stora hotellet började familjen Staav ha nattklubb med kända artister och på Rigoletto engagerade Stig Sjögren pop-band till och med från England. Det blev många spännande möten för en ung journalist.  Vem var Josefin Baker och vilken fråga borde hon få? Hur få ihop material till en artikel från en motspänstig och rökande Ulf Lundell, som tycke att journalister bara skrev osanningar.  Och tänk när en nitisk korrekturläsare gjorde akademiledamoten Artur Lundqvist till Nobelprisvinnare i stället för Nobelprisfinnare. Kändisadvokaten Henning Sjöström skulle intervjuas under sin joggingrunda av tidningens spänstigaste reporter. Men Henning insåg reporterns begränsningar och intervjun gjordes under lugnare former. Yvonne berättade att hon aldrig varit intresserad av idrott. Ändå fick hon uppdraget att skriva ett reportage från en HV-match. Artikeln toppades med en publikbild där Yvonne var inringad och rubriken var: Novisen på isen.  Sigge tackade Yvonne med blommor för att vi fått intressanta och roliga axplock från hennes yrkesliv.  Totalt samlade fredagslunchen 40 deltagare. Nästa lunch blir den 1 september på Lindgården.

 Text och bild: Ingrid Grubbström

 

 

 

 


 

Lunchträff fredagen den 7 april 2017

 

Så var det första fredagen i månaden april. Nästan 40 personer samlades på Lindgården för gemensam lunch med efterföljande föreläsning. Denna gång hade vi besök av Magnus Widell, hembygdsforskare från Habo. Han berättade om Skattkammaren i Stadsparken. Beslut togs 1938 att bygga en depå för Riksbankens guldreserv här i Jönköping. Platsen skulle komma att ligga nästan mitt i stan, i berget under stadsparken. Grottan, som den kom att kallas för, skulle bli 600 kvadratmeter och ingen sprängare i trakten ansågs tillräckligt kunnig för jobbet utan sprängare anställdes från Malmfälten. Rummen var klara i dec 1939. Då mitt i natten kom ett hemligt tåg från Stockholm. Guldreserven skulle delas upp på Grottan i Jönköping, Stockholm, Karlsborg och Boden. Den innehöll påsar med guldmynt. De var svenska, norska, danska, finska, tyska, ryska. Det fanns också guldtackor och sedlar. Vi förvarade även Estlands och Litauens guldreserv och delar av riksregalierna. Allt fanns kvar här till november 1945. 

I november 1939 var man också rädd att enkronorna inte skulle räcka. Sedeltryckeriet i Tumba hann inte trycka så många, som behövdes. Därför fick Jönköpings litografiska i uppdrag att trycka enkronorssedlar i reserv. En miljon kronor trycktes här i Jönköping av drygt 12 miljoner. Men de kom aldrig till användning. Så kom kalla kriget och 1951 tryckte man upp beredskapssedlar. Delar av dem har också funnits i Grottan i Stadsparken. Men så tömdes Skattkammaren och allt blev till ett förråd åt Jönköpings kommun. Och nu är även det borta.

 Text och bild: Ingrid Grubbström

 

 

 


 

Lunchträff fredagen den 3 mars 2017

 F.d. folkhögskolläraren och folklivsskildraren Sven-Olof Josefsson kåserar.

 Lunchträffen den 3 mars 2017 besöktes av minst 51 glada och förväntansfulla medlemmar. Lunchen intogs som vanligt med god aptit och trevlig samvaro kring matborden. På utsatt tid tog f.d. folkhögskolläraren och folklivsforskaren Sven-Olof Josefsson plats på scen. Han berättade från sin barndomskvarter i Växjö samt om ”lekkamrater”, som han intervjuat i nutid. Han berörde även Per Albin Hanssons tid samt Thage Erlander som statsminister samt kvinnans roll då och nu. Det är bara att konstatera ”det var inte alltid bäst förr”.

 Text och bild Bengt H

 

 

 

 


Fredagslunch 3 februari 2017

 

Dagens gäst f.d. brandmästare Bernt Gunnarsson berättade om räddningstjänstens utveckling från 1200-talet fram till vår tid. Ur boken Jönköping brinner skriven av dagens gäst kan man bl.a. läsa: I Magnus Ladulås tredje bevarade privilegiebrev för Jönköping som han skriver 1288 på Visingsö. I detta brev tillsätts reguljära nattvakter, som förmodligen är den första organiserade brandpersonalen i Sverige, s.k. borgarvakter Sveriges första ”brandordning”. Jönköping kan historiskt jämföras med Paris (1254) och London (1268). Vidare visade Bernt bilder och berättade om större bränder och olyckor som drabbat Jönköping från 1960-talet till vår tid. Minst 52 ivrigt intresserade och lyssnande polispensionärer var på plats.

 Vid datorn Bengt H    

 

 


Fredagslunchen den 4 november 2016

 

Det kom snöblandat regn och det var mörkt och trist, som det bara kan vara i början av november, när vi gått tillbaka till vintertid. Kvällarna börjar redan vid tretiden, men det hindrade inte ett trettiofemtal medlemmar i polisens pensionärsförening att söka sig till Lindgården för att äta lunch och höra Lisbeth Malmqvist berätta om sitt liv inom fängelseväggarna. Det var spännande att få lyssna till hennes berättelser från jobben inom Kriminalvården. Hon har arbetat på Hinseberg, Härlanda, Tidaholm, Skogome och inom frivården. Med sina 43 år inom Kriminalvården på olika befattningar, så har hon sett hur fängelserna förändrats. I början fanns inte alls det säkerhetstänkande, som har utvecklats nu. Men även om hon varit med om mycket, så är det bara en gång hon blivit hotad. Och det gick bra. I dag ger hon sin tid till Brottsofferjouren här i Jönköping, där hon är ordförande men också vittnesstöd och stöd för brottsutsatta. Tack Lisbeth för att vi helt kort fick komma in i ditt spännande liv.

 

/Ingrid Grubbström

 

 


Lunchträff den 7 oktober 2016 på Lindgården

 

Vem är refrängsångerska på skivan med Seymour Österwalls orkester och visst låter det lite bekant när Erik Odde sjunger.

Den här fredagen gästades vi av Lars-Inge Pettersson från Hovslätt. Han har tidigare drivit restaurangen vid Axamo och därefter Restaurang Amadeus på Östra Storgatan. Och så samlar han på gamla stenkakor. Han hade valt ut ett antal som han spelade på, dels en trattgrammofon och dels en resegrammofon. Nu fick vi veta att refrängsångerskan hette Brita Borg, en av Sveriges bästa sångerskor enligt Lars-Inge. Och vem var Erik Odde? Jo, det var Jussi Björling, som sjöng in schlagers under pseudonym. Så fick vi höra trumpetaren Ernie Englund med sin orkester Crazy man som spelade en av Bill Haleys första låtar. Vi lyssnade på Jonny Bode, som i många år var svartlistad i svensk radio. Han beskrivs som mytoman och levde över sina tillgångar. Amerikas stora fanns med på skiva, Louis Armstrong, Frank Sinatra och Glenn Millers orkester. Och så spelade Lars-Inge en version av Flottarkärlek med Delta Rhythm Boys. Avslutningsvis kom Evert Taube och vi – ca 40 personer - sjöng med i Calle Schewens vals. Tack för ännu en trevlig fredagslunch.

 

 

/Ingrid Grubbström

 


 

Lunchträff på Lindgården den 2 september 2016.

 

Vi gästades av förre överläkaren och verksamhetschefen vid medicinkliniken på länssjukhuset Ryhov.
Han kåserade på ett mycket underhållande sätt om tre fantastiskt intressanta människor som verkat i bygden.
Den förste var THX-doktorn Sandberg vars historia och kamp mot överheten belystes på ett fullödigt sätt. Han kämpade i sin övertygelse om att kunna hjälpa folk under många år. Folk formligen vallfärdade till hans mottagning i Aneby. 
Han berättade också ingående om den kände Huskvarnaläkaren doktor Hjorton, som blev en stor man i staden. När han dog fick han en mycket pampig begravning och man gick man ur huse för att följa den omtyckte läkaren till den sista vilan. Vad man vid den tiden inte visste var att det av doktor Hjorton uppfunna  "Hjortonspulvret" efter mångårigt bruk skadade njurarna så att folk dog en för tidig död. Man hade missbrukat pulvret, som framställdes på Huskvarna apotek, för att kunna öka takten vid maskinen på fabriken och därigenom förbättra lönen.
Den siste som berördes var den i bygden omtalade "Flahultarn" som botade många krämpor genom att dela ut en "sup" med hemligt innehåll. Det finns många människor som kan intyga att diverse infektioner försvann efter att de tagit "supen". Tyvärr tog Flahultarn med sig receptet på "supen" i graven !! Detta kanske hade varit något man hade haft nytta av ännu i dag - vem vet ?
 
Leif Ockander tackades för den utomordentligt trevliga eftermiddagen med en blomma !
 
Vid pennan/Bruno 

 

 

 

 

Redaktör Göran Engström vid Elis Sandbergs byst vid järnvägsstationen i Aneby.

Engström har skrivit en bok om Sandberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Lunchträff 2016-05-06 på Lindgården

 

Denna soliga och varma klämdag samlades ca 35 medlemmar på Lindgården för att intaga en god lunch.

Sigge Eriksson hälsade alla välkomna och inledde dagen med en tyst minut för Carl Anders Gundemark, vår äldsta medlem, som gick bort 2016-04-15.

Därefter presenterade Magnus Wennblom vår gäst pensionerade Överstelöjtnant Göran /Boris/ Bjuremalm. Göran som växte upp på Kattås en gård utanför Mullsjö. Han bor i Uppsala, men vistas mycket på gården i Mullsjö.

Göran har haft ett långt liv som pilot, han har flugit alla typer av stridsplan utan det senaste JAS, vilket han berättade om. Göran var divisionschef på F16 i Uppsala och flög Draken under 20 år.

Göran har även varit ledare för flygvapnets uppvisningsgrupper, berättade bland annat om när uppvisningsgruppen var på besök i Moskva med svenska Drakenplan.

Magnus avslutade, med att tacka Göran Bjuremalm, och önskade alla en bra sommar.

Nästa lunchträff blir fredagen 2 september

 

 

 

Foto: Magnus Wennblom

 


 

Lunchträff 2016-04-01 på Lindgården 

 

Fredagen den 1 april 2016 samlades vi till lunchträff på Lindgården. Många kom i god tid för att träffas och talas vid. Plötsligt öppnas dörrarna till matsalen. Snabbt uppstår en kö där den sociala gemenskapen fortsätter. Efter en god måltid

var vi 41 bänkade för att lyssna till dagens gäst ”radiopolisen” Ingemar Eriksson. Rubrik: Brott som drabbar seniora personer. Ingemar berättade fängslande och med hjälp av bilder hur lätt det är att bli lurad. 

Till slut visade Ingemar att av F-läns ca 70000 pensionärer är det knappt 100 som drabbas. Oavsett om det är 1 eller 100 som drabbas är det mycket jobbigt för den enskilda människan.

Tack Ingemar för intressant information som förhoppningsvis sänker statistiken.

 

- Nästa lunchträff blir fredagen den 6 maj.

 

 


 

Lunchträff 2016-03-04 på Lindgården

 

Fredagen den 4 mars samlades vi till lunchträff på Lindgården. Vi var minst 67 personer, vilket gjorde att en alternativ maträtt tog slut. Dagens gäst var Christer Möller med team. Christer har dokumenterat konstnären Calle Örnemark i tal

och bild. En intressant resa i Calles liv. Calle föddes den 18 december 1933 och avled 3 augusti 2015. Calle gjorde många stora träskulpturer bl.a. Det indiska reptricket, som stod på Riddersberg 1979-2002, Jätten Vist 1969 och Morgans

Skip i Norge 2008.

Ett stort tack till dagens gäst.

 

 


 

Lunchträff 2016-02-05 på Lindgården

 

Årets första lunchträff samlade 47 personer. Berthil Johansson tog med oss på en resa i ord och bild till Albanien – landet vid sidan om. Han berättade om Albanien historiskt. Bibeln talar om Paulus resa till Lyrien (som sedan blev Albanien). Albanien färgat av romarriket, vidare fram emot den kommunistiska tiden. Albanien är idag ett fritt land under stark utveckling.

Nästa lunchträff är fredagen den 4 mars 2016 då Christer Möller visar filmen om Calle Örnemark.

 Välkommen önskar Bengt Hultqvist

 

 


 

Lunchträff 2015-11-06 på Lindgården

Den 6 november gästades vi av Gunnar Dahlkvist, som "styr över" organisationen Hela Människan ( RIA ). Han tog oss med på en resa in i hjälpverksamheten som organisationen ägnar sig åt. De hjälper människor med de mest skiftande behov och detta dygnet runt och året runt !!
Det kan handla om missbruksproblem, ensamhet, behov av "god man", "just nu utan bostad" och allt möjligt härutöver. De förfogar över ett 15-tal anställda och en stor mängd volontärer (frivilligarbetare) i sin uppgift. De förfogar också över rum/bostäder på flera platser, bl.a. 12 rum nere i villan vid Tändsticksområdet. Vi som lyssnade förstår vilken viktig och hjälpande roll Hela Människan har i dagens samhälle, där många människor dessvärre inte klarar av sin livssituation utan att det uppstår svackor, korta eller ofta mycket långa. Då är den här hjälpen GULD värd.


Lycka till i framtiden !!!

Det kan nämnas att det var inte mindre än 46 medlemmar som lyssnade efter intaget av fredagslunchen - bra !

Bruno

 

 


 

Lunchträff 2015-10-02 på Lindgården

 

C:a 40 deltagare hade mött upp för att lyssna till vår egen Bengt Hultqvist, som tog oss med på en resa till Afrika i ord och bilder. Han och hustrun hade deltagit i en resa till Tanzania och Kenya hösten 2013. Vi fick oss till del  många fina bilder på både djur, människor och natur. Synnerligen bra berättat av Bengt. I början av mötet avhölls en stunds tystnad för att hedra de bortgångna medlemmarna Per Adetun och Ingemar Jansson.

Mötet avslutades med att våra väldigt uppskattade trivselgubbar, Göran och Bengt fick en blomma som uppskattning för arbetet under det gångna verksamhetsåret som avslutades den 30/9.

Text: Bruno Ödman

Foto: Bengt Hultqvist

 

 


 

Höstens första lunchträff  

 

Fredagen den 4 september 2015 träffades 41 glada medlemmar till lunchträff. Dagens gäst var Leif Nersäter, som tog oss med i sångens och visans värld. Leif berättade bl.a. att Fred Andersson

varit hans mentor. Fred var Jönköpingsbo och känd fotbollsspelare, underhållare och en god medmänniska. Även Rolf von Otter är en idol för Leif. Leif lät oss sjunga med i några kända

sånger och refränger, vilket gjorde att stämningen höjdes ytterligare. En mycket trevlig stund.

 

Vid pennan och bakom kameran, Bengt.

 

 

 

 


 

Lunchträff 2015-05-08

SAM-hjälp presenterades av Allan Wendefors 

Efter en god lunch intog vi våra platser i samlingssalen på Lindgården. Vi var 29 st. plus dagens gäst Allan Wendefors. Allan började med att presentera sig och berätta om sitt yrkesval: Polis, militär eller pastor. Han började som militär men övergick sedan till pastor. Han har varit fältpastor och tjänstgjort i FN. SAM-hjälp, som startade 1990 med anledning av läget i Rumänien efter Nicolae Ceausescus fall december 1989, har haft ett 20-tal projekt företrädesvis i öststater. En fängslande timma i ord och bild. Vi kan återigen konstatera att vi har det bra.


Bild och text Bengt Hultqvist


Lunchmöte 2014-11-07

Fredagens lunchmöte besöktes av ca 45 medlemmar. Inbjuden gäst var Roger Olsson, förundersökningsledare, ekonomisk brottslighet. Han berättade något om vad han tidigare arbetat med inom polisen. Presentation genom Power point. Roger visade oss bl.a. vilka turer bedrägerierna kan ta  genom den datoriserade världen. Varnade oss för att bli lurade genom bl.a. blockets annonser och vikten av att skydda sina olika koder på bankkort och liknande.
 

MVH Bengt


 

Epidemiska sjukdomar
 
Minst 48 förväntansfulla hade bänkat sig i samlingssalen. En av dem var Christer Möller som "beordrades" att ta plats vid flygeln. Christer spelade melodin till "Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi blir... Alla sjöng med av hjärtans lust. Därefter lämnades ordet till f.d. smittskyddsläkare Per-Erik Åbom som kåserade över ämnet epidemiska sjukdomar. Han gick tillbaka till 500 e.Kr. då pest och kolera härjade. Per-Erik gick vidare fram till digerdöden. På 1950-talet drabbades våra bygder av polioepidemin. Han talade också om röda hund, mässling etc. samt om vaccinationens betydelse för dessa sjukdomar. I dag är dessa sjukdomar nästan helt borta. Per-Erik berörde även aids samt framgångarna med olika bromsmediciner. Han nämnde också influensavaccinets betydelse för oss pensionärer. Per-Erik Åbom avslutade sitt kåseri genom att säga något om den nu aktuella sjukdomen Ebola.  

Vi pennan och bakom kameran Bengt

   


Bilder samt info i samband med lunchträff 2014-04-04 

Ca 40 intresserade deltagare följde Bo E Karlsons kåseri "Jönköpings och Huskvarnas bebyggelse på 1900-talet". Med hjälp av bl a bilder på gamla vykort lotsade dagens kåsör oss genom ämnet. En intressant resa där vi delvis kände igen oss.
Bo E Karlson återkommer på ordinarie vandringsdag, tisdagen den 27 maj 2014. Han kommer då att ta oss med på en stadsvandring. Vi återkommer senare om samlingsplats.
 
Undertecknad (Bengt H) påminde om nästa tisdagsvandring, 8 april. Samling vid HA-bil för samåkning till Aneby och den dagens värd Håkan Andersson. Damernas vandring måndagen den 14 april samling 09.30 S:t Göransvägen-Vasavägen.

Sist men inte minst årets vår resa onsdagen den 14 maj 2014 med samling och avresa kl 08.00 från pyramiden A 6. Anmälan till Göran Nilsson 036-703 73 eller Bengt Hultqvist 073-566 18 40. 

 

 


Här kommer några bilder från årets två första lunchträffar. Lunchträffarna har varit välbesökta ca 50 personer/gång.
 
2014-02-07 föredrag av Sergie Moshi, chef för länsmuséet. Muséets verksamhet före, under och efter renoveringen.
 
2014-03-07 föredrag av Claes-Göran Ekhall som på uppdrag av svenska myndigheter tjänstgjort i Ukraina under flera år.
 
MVH Bengt